Zwangerschapsfoto’s voor Martina.

Mijn lieve vriendin Martina wilde haar man Hans verrassen en vroeg me of ik stiekem wilde langskomen om wat zwangerschapsfoto’s te maken. Ze wilde er ook graag haar twee andere “babies” (Wes en Woody, haar lieve viervoeters) bij. Wat ik uiteraard een geweldig idee vond.
Dus zo ging “tante Vicky” langs bij hen en hadden we een superfijne fotoshoot. Wes en Woody waren zo enthousiast om voor de lens te staan, terwijl Martina aanvankelijk wat nerveuzer was. Maar wat deed ze het geweldig! Wat een prachtige vrouw.

Voor mij zijn zwangerschapsfoto’s meer dan een serie close-ups van een blote buik. Voor mij is een zwangerschapsshoot een portretsessie waarbij de vrouw (terecht) superfier is op haar lichaam en dat wil vereeuwigen. Dat kan alleen, maar kan evengoed met de partner of zelfs het hele gezin bij. Ik ben geen fan van de handen-in-hartjesvorm op de blote buik. Alle respect voor wie dat wel is, het is gewoon niet mijn ding. En het liefst maak ik die foto’s op locatie. Als het wat intiemer mag, zelfs liefst bij je thuis. De plek waar je een nestje maakt voor je toekomstige kindje.

Ik doe bij een zwangerschapsshoot hetzelfde als bij een portretshoot: ik kijk naar waar het mooiste licht zit, ik zorg ervoor dat de gefotografeerde zich op haar gemak voelt en dan doen we rustig ons ding. Ik check altijd waar ze zich het best bij voelt, wat voor beelden ze in gedachten had. Welke poses mogelijk zijn. Hoeveel ze wil laten zien. Sommige mensen laten liever niet te veel huid zien en dat is ook helemaal ok.
Het is een intieme sessie dus vertrouwen is essentieel. Ik neem ook mijn tijd. Ik zet een timing op een shoot, maar het gebeurt wel vaker dat het een beetje uitloopt. Omdat we helemaal in de flow zitten. 🙂

Ik maakte trouwens een klein moodboard voor zwangerschapsfoto’s op Pinterest. Neem gerust een kijkje!

(Alle foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de maker, Vicky Bogaert.)