Onze tuin is een halve wildernis en dat vind ik helemaal niet erg. Voor mij geen kale tuin met een kort gazon en een buxushaag.
Geef mij maar een tuin vol leven, met kleuren, geuren, gezoem en getjirp. De vorige eigenaar van ons huis was een heel enthousiaste groenliefhebber. Met als gevolg dat onze tuin volgeplant staat. Een beetje té vol geplant. Aanvankelijk zouden we de tuin onder handen nemen, of laten nemen. Maar een goede tuinaannemer vinden voelt een beetje als wachten op Godot. En inmiddels ben ik zo gehecht aan de drukte dat ik het niet zo erg vindt dat onze tuin voorlopig in deze verwilderde staat blijft.
Mijn ideale ontspanning is aan de vlinderstruiken (die enorm groot geworden zijn) te kijken naar de bijen en vlinders die zicht tegoed doen aan de bloemen. Het is zo belangrijk dat we deze insecten alle mogelijke middelen geven om te kunnen leven. Want als de bijen uitgestorven zijn, zou het nog welgeteld 4 jaar duren eer het menselijk ras er ook aan is voor de moeite. Daarom even deze warme oproep: help de bijen! Wij hebben hen veel meer nodig dan zij ons! Dat is echt zo moeilijk niet. En je hoeft er geen tuin voor te hebben. Enkele bij-vriendelijke bloemen in een bloempot op je terrasje is al de moeite. Oh en gebruik geen pesticiden. Uiteraard. Check Natuurpunt voor een veel betere uitleg.
Gisterenavond en vanochtend nam ik de camera mee naar buiten om al dat moois op de gevoelige plaat vast te leggen. Een mens wordt van minder gelukkig.
Oh, nog enkele leuke ontdekkingen over vlinder:
– je kan een dag- en nachtvlinder herkennen door hun voelsprieten; bij de dagvlinders eindigen die in een knopje, bij de nachtvlinders niet
– als dagvlinders rusten, staan hun vleugels gesloten rechtop, als nachtvlinders rusten liggen hun vleugels ingeklapt tegen het lichaam
– je kan heel makkelijk zelf nectar maken voor vlinders (1/10e suiker of honing, 9/10e water)
– ook rottend fruit vinden de vlinders heerlijk, leg het op een schaaltje zodat ze er makkelijk aan kunnen. Zet het niet te dicht bij het raam, want dat fruit trekt ook wespen aan
– de meeste vlinders worden nooit volwassen omdat ze te snel worden opgegeten … triest he? 🙁
Dus … help ook de vlinders! Want iedereen voelt zich toch een beetje kind als er een vlinder voorbij vliegt?

En nog iets: er bestaat niet zoiets als onkruid. Dat is een subjectieve term die wordt gebruikt om ‘lokaal ongewenste planten’ te bestempelen. Maar planten die voor ons ongewenst zijn, zijn dat voor veel organismen niet. Het is dus maar hoe je bekijkt.

Alle foto’s zijn gemaakt door mij (c)VickyBogaert, zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming.