love video

Kelly & Andreas

een love video shoot in Ierland

In maart 2018 ging ik met collega-fotografe Myra naar een conventie in Ierland. Het was een conventie waar huwelijksfotografen en – videografen kwamen spreken en waar voor mij alles zou veranderen. Maar dat wist ik toen nog niet.
Ik ging in de hoedanigheid van huwelijksfotograaf naar die conventie, maar had al wat interesse in videografie. Myra had een Belgisch koppel gevonden dat op dat moment ook in Ierland zat: Kelly en Andreas. Zij zagen het zitten om te poseren voor een koppelshoot die Myra daar wilde doen. Ik had een videocamera mee en zou wat videobeelden schieten. Om wat dingen uit te proberen, om wat te experimenteren. Eigenlijk gewoon om eens iets anders te doen, want dat heb ik regelmatig eens nodig. Maar eerst gingen we twee dagen naar lezingen luisteren. En op de tweede dag sloeg de bliksem in mijn brein in.

Het was tijdens de lezing van Michael van Story of Eve. Ik zag zijn werk en wist: dát is het wat ik ook wil doen! Hij maakte huwelijksvideo’s maar op zo’n mooie, creatieve, emotionele manier. Alleen dacht ik toen dat ik daar niet veel werk mee zou krijgen. Ik dacht tot dan dat er in Vlaanderen geen markt was voor huwelijksvideografen. Het aanbod vond ik ook niet bijzonder boeiend: de meeste huwelijksvideografie die ik zag vond ik weinig inspirerend.
Maar als ik over de landsgrenzen ging kijken, zag ik wel heel wat inspirerende (huwelijks)videografie. Dus ik had een doel en zou vanaf dan héél hard werken om dat doel te bereiken.

Toen we de dag nadien de shoot met Kelly en Andreas gingen doen, had ik nog geen plan. Geen idee waar ik mee bezig was. Ik dacht: ik maak wat beelden om te oefenen en verder zie ik wel. Aan het eind van de shoot, had ik het idee om even met Kelly en Andreas in onze huurauto te zitten en hen wat te laten vertellen over elkaar. Ik nam hun woorden op met mijn iPhone en een microfoontje. Laat ons zeggen dat ik op dat moment nog helemaal niet het materiaal had dat ik nu gebruik. 😉 En laat ons ook zeggen dat ik sindsdien héél veel heb geleerd.
Maar Kelly en Andreas waren een cadeau! Ik had geen al te goeie camera bij en wist niet goed wat te doen. Bovendien was de focus van de shoot de fotografie en nam ik wat beelden op om al dan niet nadien nog iets mee te doen. Kelly en Andreas zouden sowieso prachtige foto’s krijgen van Myra dus voor mij was er geen druk.

Eens thuis begon ik met mijn grote Vicky-wordt-videograaf-plan. Ik schreef me in voor een videoworkshop bij Gerbert van In Beeld met Floor. Ik plande shoots en ging naar een huwelijksvideografenconventie. Ik investeerde in nieuw materiaal. En als kers op de taart boekte ik een 1-op-1 mentorsessie met Michael van Story of Eve!
En afgelopen zomer durfde ik me voor het eerst écht te tonen als videograaf.
In al die tijd waren de beelden van Kelly en Andreas blijven liggen, want ik vond ze technisch niet goed genoeg én ik had te weinig materiaal voor een montage. Een les die ik sindsdien heb geleerd: véél beeldmateriaal opnemen! 🙂
Tot enkele weken geleden ik plots een mailtje van Kelly kreeg: Andreas was binnenkort jarig en ze had hem graag verrast met die geluidsfragmentjes over hun relatie. Want bij hen was er sindsdien ook veel veranderd: ze zijn inmiddels de trots ouders geworden van prachtige dochter Arwen.
Dus ik wilde daar heel graag toch wat beeldmateriaal onder zetten. Ik ging aan de slag en heb met het weinig materiaal dat ik had geprobeerd hun verhaal zo oprecht mogelijk te vertellen. Dat was niet zo moeilijk, omdat Kelly en Andreas de oprechtheid zelve zijn en zich zo mooi lieten zien voor de camera en in hun woorden.
Zo’n love video shoot wil ik nog héél vaak doen! 🙂 Als er kandidaten zijn? Dat hoeft trouwens niet in het buitenland, zo’n love video shoot kan gerust hier in België.

Besluit: al is dit niet mijn meest flitsende, technische perfecte filmpje en al had ik niet veel beeldmateriaal. Tijdens het maken ervan, zat ik d ehele tijd met de glimlach achter mijn scherm. Want wat zijn die twee toch oh zo mooi samen. En wat ben ik een gelukzak dat ik daar getuige van mag zijn.
DIT is waar ik het voor wil doen. Dit is het vlammetje dat in Ierland werd aangestoken. En om dan nu deze montage afgewerkt te hebben, bevestigt dat sprongetje dat mijn hart toen maakte, terwijl ik in die stoel naar iemands verhaal luisterde en dacht: dát is het wat ik ook wil doen!